TURCJA – wyjazd z dzieckiem – medycyna podróży z HS Clinic

Jak wynika z informacji pochodzących z biur podróży oraz linii lotniczych: Turcja jest w sezonie wakacyjnym 2024 jedną z 5 najczęstszych destynacji wakacyjnych.

Wyjazd nie niesie z sobą wielu zagrożeń zdrowotnych. Najczęściej narażeni jesteśmy na zakażenia przenoszone drogą pokarmową.

Dodatkowo podróż samolotem to kontakt z wieloma osobami, często z różnych stron świata. Przebywanie w zamkniętej, małej przestrzeni jaką jest samolot to zwiększone ryzyko zakażeń przenoszonych drogą kropelkową i powietrzną.

Zapoznaj się z naszymi rekomendacjami dotyczącymi przygotowania do wyjazdu do Turcji, także z dzieckiem, w ramach cyklu medycyna podróży z HS Clinic

Wakacje z dzieckiem

Wyjazd z dzieckiem wymaga wielu przygotowań. Do bardzo ważnych należy optymalne zabepieczenie dziecka i całej rodziny przed chorobami oraz odpowiednie skompletowanie apteczki. To pozwoli na odpowiednią reakcję w sytuacjach nie wymagających pomocy lekarskiej.

Profilaktyka zalecana przed każdą podróżą ze względu na ryzyko zakażenia w środkach transportu (samolot, pociąg, wypadki komunikacyjne) – szczepienia ochronne

ChorobaDrogi zakażeniaRyzyko zakażenia
BłonicakropelkowaRyzyko kontaktu z osobą zakażoną (samolot, hotel, inne miejsca)
tężeckontakt rany z ziemią zawierającą przetrwalnikiRyzyko przy zranieniu
krztusieckropelkowa lub przez bezpośredni kontakt z raną w przypadku postaci skórnejRyzyko kontaktu z osobą zakażoną (samolot, hotel, inne miejsca);
Ryzyko przy zranieniu
Odra,
świnka,
różyczka
kropelkowaryzyko kontaktu z osobą zakażoną (samolot, hotel, inne miejsca)
Grypakroplekowaryzyko kontaktu z osobą zakażoną (samolot, hotel, inne miejsca)
Covid-19kroplekowaryzyko kontaktu z osobą zakażoną (samolot, hotel, inne miejsca)

Profilaktyka związana z pobytem

Szczepienia ochronne

ChorobaDrogi zakażeniaRyzyko zakażenia
Odrakropelkowaryzyko kontaktu z osobą zakażoną
Wirusowe zapalenie wątroby typu ApokarmowaRyzyko spożycia zanieczyszczonej wody i/lub żywności (również w hotelach, restauracjach, przetworzonej termicznie żywności poprzez zanieczyszczone ręce osób przygotowujących), tzw. „choroba brudnych rąk”
Wirusowe zapalenie wątroby typu Bkrwiopochodnapłciowa, wertykalna (matka - płód/dziecko)
Ryzyko interwencji chirurgicznych, kontaktu z zakażoną krwią,
kontaktów seksualnych
Dur brzusznypokarmowaspożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem.
Wściekliznaodzwierzęca – od chorego zwierzęciapokąsanie przez chore zwierzę lub inny kontakt jego śliny z błonami śluzowymi, spojówkami lub uszkodzoną skórą człowieka.

Ochrona prze ukąszeniami komarów, kleszczy, muszek,

Turcja jest krajem gdzie jest wilgotno i gorąco.
Miejsca, gdzie występują komary zmianiają się. Poza tym występują inne owady i pajęczaki mogące przenosić zakażenia. Do takich należy muchówka, mogąca przenosić leiszmaniozę. Owad ten żyje w rejonach, w których temperatura nie spada poniżej 16 stopni C.

W celu ochrony zalecamy stosowanie

  • repelentów
  • odzież z długimi rękawami i nogawkami po zmierzchu
ChorobaDrogi zakażenia
Lejszmaniozaukąszenia przez muchówkę

Możliwe jest też zarażenie przez przetoczenie krwi lub przeszczepienie narządu od osoby zarażonej, zarażenie związane z dożylnym przyjmowaniem narkotyków z użyciem wspólnych igieł i/lub strzykawek oraz zarażenie wrodzone.

Postacie choroby:
- skórna
- trzewna
Krymsko-kongijska gorączka krwotocznaukąszenie przez kleszcza

Inne zagrożenia zdrowotne

ChorobaDrogi zakażenia
LeptospirozaDo zakażenia u człowieka dochodzi przez kontakt z zanieczyszczoną wodą, ziemią, mięsem chorych zwierząt lub spożyciem zakażonej żywności. Wrotami zakażenia są uszkodzona skóra, błony śluzowe nosa, rzadziej spojówki, przewód pokarmowy i oddechowy

Biegunka podróżnych

Choroby żołądkowo-jelitowe należą do najczęstszych dolegliwości  występujących u podróżnych. Najczęstszym czynnikiem odpowiedzialnym za występienie biegunki podróżnych jest enterotoksyczna Escherichia coli (ETEC).
Spośród innych bakterii odpowiedzialnych za biegunkę wymieni się :Salmonella,  Campylobacter , Yersinia

Do innych czynników, które mogą wywołaż choroby przewodu pokarmowego należą pasożyty i wirusy, a powstawaniu zmian chorobowych mogą sprzyjać uciążliwe warunki klimatyczne (wysoka temperatura i wilgotność powietrza) oraz niskie standardy sanitarne przechowywania produktów żywnościowych i przygotowywania posiłków. Głównym czynnikiem ryzyka jest spożywa nie wody i posiłków niewiadomego pochodzenia pochodzących od lokalnych sprzedawców.

Źródła:

https://szczepieniadlapodrozujacych.pl/zalecane-szczepienia/Turcja

https://medycynatropikalna.pl/kraj/turcja/

https://travelhealthpro.org.uk/country/227/turkey

https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/turkey?s_cid=ncezid-dgmq-travel-single-001

Tagi: